O treime din economia mondială va intra în recesiune în acest an, a avertizat șeful Fondului Monetar Internațional (FMI).
Kristalina Georgieva a declarat că anul 2023 va fi “mai greu” decât anul trecut, deoarece SUA, UE și China își vor vedea economiile încetinind.
Aceasta vine în contextul în care războiul din Ucraina, creșterea prețurilor, majorarea ratelor dobânzilor și răspândirea COVID în China apasă asupra economiei mondiale.
În octombrie, FMI și-a redus perspectivele de creștere economică globală pentru 2023.
“Ne așteptăm ca o treime din economia mondială să fie în recesiune“, a declarat dna Georgieva în cadrul emisiunii de știri Face the Nation de la CBS.
“Chiar și țările care nu sunt în recesiune, ar fi resimțită ca o recesiune pentru sute de milioane de oameni“, a adăugat ea.
Katrina Ell, economist la Moody’s Analytics din Sydney, a prezentat la BBC evaluarea sa asupra economiei mondiale.
“În timp ce scenariul nostru de bază evită o recesiune globală în următorul an, șansele de a avea una sunt incomod de ridicate. Cu toate acestea, Europa nu va scăpa de recesiune, iar SUA se clatină la limită”, a spus ea.
În octombrie, FMI și-a redus perspectivele privind creșterea economică globală în 2023, din cauza războiului din Ucraina, precum și a creșterii ratelor dobânzilor, în condițiile în care băncile centrale din întreaga lume încearcă să țină în frâu creșterea prețurilor.
De atunci, China a renunțat la politica de zero-Covid și a început să își redeschidă economia, chiar dacă infecțiile cu coronavirus s-au răspândit rapid în țară.
Dna Georgieva a avertizat că China, a doua cea mai mare economie a lumii, se va confrunta cu un început dificil până în 2023.
“În următoarele două luni, va fi greu pentru China, iar impactul asupra creșterii chineze va fi negativ, impactul asupra regiunii va fi negativ, impactul asupra creșterii globale va fi negativ”, a spus ea.
FMI este o organizație internațională cu 190 de țări membre. Acestea colaborează pentru a încerca să stabilizeze economia globală. Unul dintre rolurile sale cheie este acela de a acționa ca un sistem de alertă economică timpurie.
Sursa: BBC
Sursa foto: Pexels