Relația tensionată dintre Austria și România în ceea ce privește aderarea țării noastre la spațiul Schengen pare să-și fi găsit o rezolvare, potrivit ultimelor informații ale autorităților române. Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a subliniat că Austria nu mai are motive să blocheze accesul românilor în acestă zonă. Cu toate acestea, austriecii susțin în continuare că reforma spațiului Schengen rămâne o prioritate.
De-a lungul anilor, Austria a utilizat diferite pretexte pentru a întârzia aderarea României la spațiul Schengen, deși țara noastră a îndeplinit toate condițiile tehnice necesare cu mult timp în urmă. Această situație a generat o anumită tensiune în relația bilaterală, care pare să se fi aplanat acum.
E adevărat că în cadrul JAI a fost discutat un baromentru al spațiului Schengen și, la solicitarea României în cadrul CoReper în prealabil JAI, au fost trecute în revistă starea progreselor înregistrate de România și Bulgaria pe linia combaterii migrației ilegale. În mod unanim a fost apreciat faptul că România a obținut progrese mai mult decât remarcabile în ultimele luni în combaterea migrației ilegale (…) Cifrele obținute de România în ultimul an au fost remarcabile. Toate țările, inclusiv comisarul, inclusiv Austria au remarcat faptul că acum nu sunt probleme de migrație ilegală cu românii. Deci, România are un sprijin foarte puternic în acest moment, a explicat ministrul Cătălin Predoiu, la B1 TV.
Ministrul român a explicat că Bulgaria, care se află în discuții privind aderarea la spațiul Schengen împreună cu România, are un dialog mai intens cu Olanda referitor la reformele necesare în sistemul de justiție. Cu toate acestea, unele aspecte nu mai reprezintă o problemă pentru țara noastră, care a făcut deja reformele necesare.
În ceea ce privește viitorul aderării României la spațiul Schengen, ministrul Predoiu a subliniat că nu dorește să creeze așteptări exagerate. Deși țara noastră a depășit obstacolele tehnice, rămâne să se afle care va fi poziția Austriei cu privire la problema generală a reformei spațiului Schengen. Potrivit demnitarului, pentru România nu ar trebui să mai existe probleme în acest sens.
În legătură cu momentul oportun pentru a supune la vot aderarea României la spațiul Schengen, ministrul Predoiu a afirmat că acest lucru trebuie făcut atunci când se securizează votul tuturor statelor membre. Acest aspect subliniază importanța unei abordări echilibrate și a consensului în procesul de aderare .
Astfel, speranța pentru aderarea țării noastre la spațiul comun comunitar devine mai mare, iar relațiile diplomatice dintre România și Austria par să se îndrepte spre normalizare, cu accent pe necesitatea reformelor pentru o Uniune Europeană mai puternică și mai eficientă.
Foto: Depositphotos.com