Unde va fi înmormântat Ion Iliescu? Nu, nu la Cimitirul Bellu!

de: Gabriel Alexandrescu
25 10. 2023, 11:05
cavou
Ion Iliescu

Ajuns la venerabila vârstă de 93 de ani, fostul președinte al României s-a gândit la toate. Acesta și-a pregătit și locul unde va fi înmormântat.

Ion Iliescu, președinte al României între 1989-1992, 1992-1996, 2000-2004, și-a amenjat locul de veci la Cimitirul ”Sfânta Vineri”, din București (Calea Griviței 202), acolo unde sunt înhumate mai multe rude ale familiei sale. În mod ciudat, Ion Iliescu nu va fi înhumat la Cimitirul Bellu deși a fost o personalitate marcantă în istoria României.

Fostul președinte și fondator al PSD va fi îngropat într-un cimitir creștin ortodox alături de familia sa, mai exact în Cimitirul ”Sfânta Vineri” din București, acolo unde are un cavou din marmură neagră realizat acum ceva timp.

Mai mult, acum câțiva ani, aici a fost îngropată și Maria Șerbănescu, cumnata lui Ion Iliescu, sora soției fostului președinte, Elena ‘Nina’ Iliescu, prima doamnă a României democratice.

Crucea lui Ion Iliescu și a soției sale Nina (93 de ani) este cea din partea stângă, numele fiind deja scrise pe ea, dar acoperite cu o placă de marmură pentru a nu fi vizibile. Totuși, după cum se observă, cripta nu are și o cruce creștină, doar forma de monument, relatează mediaflux.ro. Ion și Nina Iliescu nu au avut copii și s-au căsătorit în 1951.

Cine este Ion Iliescu?

Ion Iliescu este omul care a condus România după Revoluția din 1989. Fostul preşedinte al României, acuzat de crime împotriva umanității în Dosarul Revoluției, nu a avut o copilărie ușoară și a crescut fără mamă.

Ion Iliescu este considerat a fi astăzi una dintre figurile marcante din politica românească. Deși a reușit în cariera politică, copilăria lui Iliescu nu a fost deloc fericită.

Politicianul Ion Iliescu s-a născut pe strada „lăutarilor” din mahalaua Olteniţei în anul 1930 și la scurtă vreme după naștere a fost părăsit de mama naturală.

Ion Iliescu a crescut cu țiganii

„Adevărul este că împrejurările vieţii au făcut ca, la vârsta de un an, să fiu abandonat de propria-mi mamă, care nu s-a interesat niciodată de soarta mea. Nu i-am reproşat niciodată nimic, dar nici nu am băgat-o vreodată în seamă”, avea să recunoscă fostul șef de stat într-o scrisoare adresată jurnalistului Cornel Nistorescu și citată de adevarul.ro.

Acesta a continuat: „Am convieţuit cu ţiganii, de care nu mă deosebeam deloc, în Olteniţa. Şi erau ţiganii muncitori, care o duceau cel mai greu, şi erau lăutarii, care erau aristocraţia ţigănească. Petreceam mult timp prin casele lor, mai ales că arătam cam la fel ca puradeii lor”.

Întrucât tatăl lui Ion Iliescu era în închisoare, puștiul a fost crescut de bunici, părinții tatălui său. La vârsta de 9 ani, Ion Iliescu a fost înfiat de mătuşa lui, Aristiţa. Aceasta din urmă a lucrat ca bucătăreasă în casa Anei Pauker, o cunoscută militantă și politiciană comunistă, cea care l-a ajutat pe adolescentul Iliescu să studieze la Moscova.

Ulterior, tatăl lui Ion Iliescu s-a recăsătorit și micul Ion a avut parte de o mamă adoptivă. Alexandru Iliescu a murit în anul 1945, pe când viitorul președinte al României avea doar 15 ani.

Ion Iliescu a condus statul român în trei rânduri, ca președinte al CFSN între 22 decembrie 1989-1992, apoi ca președinte ales al României între anii 1992-1996 și 2000-2004.