Pe măsură ce trece timpul, devine tot mai clar că virusul Covid-19 poate declanșa o serie uriașă de probleme neurologice. Este concluzia la care au ajuns medicii de la Spitalul Național de Neurologie și Neurochirurgie (NHNN) din Londra, care au descoperit că noul coronavirus poate provoca accidente vasculare cerebrale subite în rândul adulților, informează bbc.com.
Dincolo de simptomele clasice – febră, tuse, respirație greoaie – specialiștii au observat apariţia unui alt simptom al coronavirusului. Unii dintre pacienţi sunt afectaţi de o stare de confuzie, care îi face să nu mai ştie cine sunt, unde se află şi nici în ce an trăiesc.
Mai mult decât atât, medicii londonezi au ajuns la concluzia că noul Covid-19 poate provoca accidente vasculare cerebrale, iar Paul Mylrea, director de comunicații la Universitatea Cambridge, stă mărturile în acest sens, fiind artizanul unei recuperări miraculoase, unică în istoria Spitalului Național de Neurologie și Neurochirurgie (NHNN) din Londra.
Infectat cu coronavirus, englezul de 64 de ani a fost internat la secția de terapie intensivă a Spitalului Universitar din Cambridge, unde a suferit primul atac cerebral. La o examinare amănunțită, medicii i-au descoperit cheaguri de sânge atât la nivelul plămânilor, cât și la nivelul picioarelor, fiind trecut pe anticoagulante. Câteva zile mai târziu, Paul a suferit un al doilea accident vascular cerebral, de data asta mai puternic, motiv pentru care a fost transferat de urgență la NHNN din Londra.
„L-am văzut pe Paul și pot spune că avea o privire complet pierdută în momentul sosirii ambulanței. Nu putea vedea decât pe o parte și efectiv nu mai știa cum să folosească telefonul mobil și nici nu-și amintea parola de acces. Am crezut pe moment că anticoagulanții i-au provocat o hemoragie la nivelul creierului, dar ceea ce am văzut era atât de ciudat și de diferit”, a declarat doctorul Arvind Chandratheva, specialist neurolog la NHNN din Londra.
Testele efectuate au relevat că Paul Mylrea avea un nivel extrem de ridicat al unui marker care măsoară nivelul de coagulare al sângelui, cunoscut sub numele de D-dimer. În mod normal, acesta este mai mic de 300, iar la pacienții cu accident vascular cerebral poate crește până la 1.000. În cazul lui Paul Mylrea, nivelul era de peste 80.000!
„Nu am mai văzut niciodată un astfel de nivel de coagulare – ceva despre răspunsul corpului său la infecție a făcut ca sângele lui să devină incredibil de vâscos”, a mai adăugat dr. Chandratheva.
Foto: Pexels.com