Conform unei directive recente a Uniunii Europene, centralele termice de apartament pe gaz vor dispărea definitiv. Legea se va aplica și în România, una dintre țările din Uniunea Europeană cu cele mai multe centrale pe gaz pe cap de locuitor.
Uniunea Europeană (UE) a decis interzicerea centralelor de apartament, care merg pe gaze naturale, ceea ce înseamnă că, în viitor, centralele de apartament vor dispărea complet din România. Data pentru intrarea în vigoare a acestui proiect de lege este 1 ianuarie 2029.
Proiectul de revizuire a Regulamentului 813/2013/EU prevede standarde tehnice de producție stricte, ce exclud vânzarea de centrale care merg pe gaze naturale și a centralelor alimentate cu gaze regenerabile.
Măsura vizează reducerea consumului de energie în diferite sectoare. Comisia Europeană a convenit stabilirea unui prag minim de eficiență la 115% pentru centralele de apartament, notează capital.ro.
În țara noastră centralele de aparatament sunt o obișnuință. Estimările specialiștilor indicau, la nivelul anului 2022, existența unui număr de circa 3 milioane de centrale termice în condensare, care folosesc gazele naturale. Numărul centralelor a crescut enorm în ultimii ani, în condițiile în care în anii 2000 nu erau nici o jumătate de milion de centrale, scrie adevarul.ro.
Un aspect care trebuie luat în considerare este faptul că multe locuințe din România au un grad redus de izolare termică, ceea ce face ca încălzirea centralizată să nu fie suficientă și românii recurg la încălzire pe gaz. În plus, în multe orașe mari din țară, sunt avarii periodice la încălzirea centralizată. Firmele de debranșări nu fac față cu cererile, mai ales în București, notează romania.europalibera.org. Pentru a depune un dosar de debranșare un locatar are nevoie de cererea de debranșare totală, acordul vecinilor, acordul asociației de proprietari, contract/factură distribuitor gaze naturale, copie factură fiscală și copie carte tehnică în cazul unor surse de încălzire electrice și proiectul tehnic de debranșare.
Sunt mai multe state din Uniunea Europeană care luptă cu încălzirea pe gaz. Danemarca a interzis din 2013 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale, iar Norvegia în 2017 și Olanda în 2018. Franța a interzis abia anul trecut montarea de centrale gaz și produse petroliere. La anul Germania și Marea Britanie vor interzice același lucru.