Se modifică, iar, Codul Rutier. Care sunt noile prevederi?

de: Sorin Ionescu
05 10. 2023, 12:13
soferi

Conform noilor reguli, șoferii vor fi supuși unor amenzi mai mari pentru orice încălcare a legislației rutiere. Codul Rutier urmează să fie modificat, cu un accent deosebit pe ajustarea valorii punctului de amendă. După șase ani de menținere la nivelul de 145 de lei, punctul de amendă va fi crescut la 165 de lei. Această propunere este inițiată de către Ministerul de Interne, având ca obiectiv impunerea de sancțiuni mai severe pentru șoferii care încalcă regulile de circulație.

Amenzi usturătoare

Această inițiativă se concentrează, în special, pe recidiviști și impune o supraveghere intensificată din partea autorităților. Șoferii cu un istoric de multiple amenzi se pot confrunta cu suspendarea permisului de conducere pentru perioade extinse.

Pentru depășirea semnificativă a limitei de viteză, adică cu 50 km/h peste limita legală, amenzile pot ajunge la un maxim de 3.300 de lei. Atunci când nu este acordată prioritate de trecere se aplică o amendă de 1.320 de lei, în timp ce depășirea incorectă este sancționată cu 825 de lei.

De asemenea, conducătorii auto care operează un vehicul fără a deține un permis valid sau care părăsesc locul unui accident vor fi obligați să-și suspende permisul de conducere pe o durată cuprinsă între 3 și 5 ani. În cazul în care sunt implicați într-un accident rutier grav în aceste condiții, suspendarea permisului lor poate fi extinsă la o perioadă de până la 10 ani.

În plus, în cazul în care sunt găsite sticle de alcool în vehicul sau dacă șoferul are istoric de consum de droguri, acesta va fi supus testelor de alcoolemie și de droguri. În situațiile care implică un istoric de consum de droguri, reobținerea permisului suspendat va necesita, de asemenea, trecerea cu succes a testelor de droguri.

”Regulamentul de aplicare a codului rutier s-a modificat în primele 7 luni ale anului 2023 de mai multe ori. Astfel, prima dintre ele este HG 130/2023, care aduce schimbări multiple privind circulația rutieră, și care a intrat în vigoare la 17 februarie, după ce a fost publicată în Monitorul Oficial. Schimbările au vizat mai multe reguli de circulație: de la circulația în sens giratoriu până la suspendarea permisului în anumite situații”, se arată pe site-ul codrutier.ro.

Foto: Pexels.com