S-a decis! Ce se va întâmpla cu carnea artificială din magazinele din România?
Vești bune pentru consumatorii de carne. Carnea artificială a fost interzisă la vânzare în România. Parlamentarii au decis că acest tip de carn nu va putea fi comercializat la noi în România.
Carnea creată în laborator nu va putea fi vândută în magazinele din România. Senatorii din comisia de agricultură au adoptat o modificare a legii cărnii, astfel încât astfel de produse să nu ajungă pe piața noastră.
„În România încă mai creștem porci în bătătură și mâncăm cârnați”, și-au argumentat decizia aleșii.
„Suntem hârăziți de bunul Dumnezeu să avem încă o agricultură spre tradițional, să avem ce produce. Românii cresc porci pe bătătură, mănâncă cârnați”, spune George Scarlat, președintele Comisiei de Agricultură din Senat.
Senatorii din comisia de agricultură au propus o lege a cărnii menită să îi protejeze pe consumatorii din România.
Unul dintre articole interzice la noi vânzarea cărnii artificiale sau a produselor din carne artificială.
Ce este carnea artificială?
În anul 2013 apărea primul burger artificial de vită. Preparat şi degustat la Londra, burger-ul cântărea 142 de grame, iar procesul de creare a costat 250.000 de euro. El a fost creat de o echipă de cercetători de la Universitatea Maastricht din Olanda.
Deocamdată doar în Statele Unite, Canada și în Singapore sunt companii care produc carne dezvoltată în laborator din celule stem de la animale. În Franța au loc dezbateri cu privire la introducerea cărnii artificiale în cantinele școlare sau cele publice.
Va salva carnea artificială planeta?
un studiu realizat la Universitatea California din Davis arată că emisiile de dioxid de carbon pentru producerea fiecărui kilogram de carne produsă sunt între 4 și 25 de ori mai mari decât la producerea în mod tradițional a cărnii. Motivul? Carne artificială este produsă din celule stem animale crescute într-o supă bogată în nutrienți, scrie libertatea.ro.
„Două miliarde de dolari au fost deja investite în această tehnologie, dar noi nu știm cu adevărat dacă este mai bună pentru mediu”, a spus Derrick Risner, autorul principal al studiului.
Foto: infospot.ro