Putin, decizie radicală cu privire la țara pe care o conduce și testele nucleare. Omenirea este în alertă: “Pregătim poligoanele”

de: Gabriel Alexandrescu
02 11. 2023, 15:48
putin_bomba_nucleara
Putin

În plin război cu Ucraina, Vladimir Putin a promulgat joi legea de revocare a ratificării Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare (CTBT), după aprobarea acesteia de către ambele camere ale Adunării Federale ruse (parlamentul bicameral).

Președintele rus face o mișcare surprinzătoare: a promulgat legea de revocare a ratificării Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare (CTBT).

Totuși, vocile avizate de la Kremlin susțin că revocarea documentului nu înseamnă că Rusia va relua testele nucleare, cel puţin pentru moment, întrucât “moratoriul rămâne” în vigoare. Acest proiect de lege a fost adoptat de Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus) la 25 octombrie, după ce a fost aprobat de Duma de Stat (camera inferioară) cu o săptămână mai devreme, scrie hotnews.ro.

„Preşedintele rus a spus foarte clar: trebuie să ne pregătim poligoanele de testare pentru reluarea testelor. În practică, însă, testele vor fi reluate numai după ce SUA vor efectua teste similare”, a declarat ministrul adjunct rus de externe Serghei Riabkov.

Ce este CTBT?

Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty (CTBT) a fost adoptat de Adunarea Generală a ONU la 10 septembrie 1996 şi deschis pentru semnare la 24 septembrie 2006. Acesta este un tratat multilateral care interzice testele armelor nucleare și orice alte explozii nucleare, atât în scopuri civile, cât și militare, în toate mediile. România a semnat CTBT la 24 septembrie 1996 şi l-a ratificat la 4 octombrie 1999.

CTBT, adoptat de Adunarea Generală a ONU la 10 septembrie 1996, a fost semnat de 185 de ţări, inclusiv de Rusia, care l-a ratificat la 30 iunie 2000. Cu toate acestea, nouă ţări nu l-au ratificat niciodată, inclusiv SUA, China, Iran şi Israel, în timp ce India, Pakistan, Coreea de Nord şi Siria nici măcar nu au semnat pactul respectiv.

Care sunt țările dotate cu arme nucleare?

Statele cunoscute că au detonat experimental, sau nu, asemenea dispozitive sunt Statele Unite ale Americii, Uniunea Sovietică, Marea Britanie, Franța, China, India, Israel și Pakistan.

Aceste țări sunt declarate puteri nucleare (împreună cu Rusia, moștenind armamentele Uniunii Sovietice). Totodată, alte state pot deține arme nucleare. Acestea fie nu au recunoscut acest lucru în public, fie altele recunosc posesia lor neverificată, așa cum este cazul Coreei de Nord și al Israelului.

Câte focoase nucleare are Rusia?

Momentan, sunt în jur de 15.000 de arme nucleare pe Terra. Cele mai multe, în jur de 7.000, sunt deținute de Statele Unite ale Americii și Rusia. Restul de 1.000 de bombe nucleare sunt împărțite între Franța, China, Marea Britanie, Pakistan, India, Israel și Coreea de Nord.