Temperaturile calde vor fi istorie și iarna își va intra în curând în drepturi. Începând cu 21 noiembrie, vremea se va răci în toata țara, iar temperaturile vor scădea în toate regiunile cu cel puțin zece grade. Nu vor lipsi nici precipitațiile, iar vântul va face ravagii în mai multe zone. Maxima nu va depăși 8 grade Celsius, o temperatură normală pentru această perioadă.
Dacă în prima parte a lunii noiembrie, temperaturile vor fi ridicate pentru această perioadă, după 21 noiembrie ele vor scădea la 8 grade maxima și 1 minima. La finele lunii noiembrie vom avea și grade cu minus în întreaga țară, conform prognozei de pe cel mai cunoscut site din lume, weather.com.
Potrivit informațiilor, încă din prima săptămână a lunii decembrie ar trebui să ne așteptăm la o vreme mai rece decât în această perioadă, cu temperaturi minime înregistrate sub pragul înghețului. Atunci vom avea și primele ninsori pe crestele munților.
Totuși, luna decembrie nu se anunță una foarte friguroasă ca în alți ani, temperaturile maxime fiind cuprinse între 1…9 grade Celsius.
Meteorologul Simona Căpșună oferă vești excelente pentru împătimiții iernilor cu zăpadă și frig. Aceasta afirmă, pentru Observator News, că El Nino va aduce în România o iarnă ceva mai aproape de cea normală. Ninsori consistente se așteaptă și în Scandinavia, zona alpină, şi în sud-estul Europei.
“Îmi plac aceste zile reci, cenușii de iarnă. Astfel de zile îți permit să îți savurezi o autentică stare de melancolie.” (Bill Watterson)
În această iarnă majoritatea zilelor vor fi înnorate, dar cu temperaturi mai calde față de cum ar fi trebui să fie. Zilele cu soare vor fi foarte rare, la fel cum vor fi și cele în care va ninge. Totuși, conform meteorologilor, zăpada vine chiar de Revelion. Și asta deoarece, pe 31 decembrie și pe 1 ianuarie sunt anunțate ninsori, temperaturile situându-se în jurul a 0 grade Celsius.
Norii vor acoperi o mare parte din cer pe teritoriul României, iar acest lucru va putea induce o stare de nervozitate, anxietate și de disconfort mai ales persoanelor meteosensibile.
De-a lungul anilor, România s-a confruntat în nenumărate rânduri cu ierni grele și viscolite. Totuși, una dintre cele mai grele ierni înregistrate vreodată în România pare să fi fost cea din anul 1954.
Cea mai grea iarnă din România a avut loc în 1954 și a fost botezată „Marele Viscol”. Potrivit statisticilor Administrației Naționale de Meteorologie, în luna februarie a anului 1954 viscolul a lovit România în patru reprize, în perioadele 1-4 februarie, 7-9 februarie, 17-19 februarie și 22-24 februarie, notează publicația shtiu.ro.
Conform meteorologilor, cel mai gros strat de zăpadă din istoria măsurătorilor ANM a fost consemnat în orașul Călărași: 173 cm, dar troienele au atins 2-5 metri în sud-estul și estul țării. Au fost chiar și zone din București în care zăpada era înaltă de 5 metri. Vântul a suflat în acele zile cu până la 126 kilometri pe oră.
Se pare că troienele erau atât de mari în Capitală încât autoritățile au săpat tuneluri prin zăpadă pentru ca să poată circula tramvaiele. Mulți bucureșteni au rămas blocați în case. Pe străzile Bucureștiului au fost scoase tancurile Armatei, iar mii de militari, înarmaţi cu lopeţi, au lucrat zi şi noapte pentru a elibera străzile pline de omăt. O mare parte din zăpadă era aruncată în râul Dâmbovița.