Faci un gest de omenie pe stradă? Poți fi amendat cu 5.000 de lei. Puțini români știu despre asta, dar a devenit interzis
Hrănitul porumbeilor în parc începe să devină în anumite orașe și sectoare din România un obicei interzis. În plus, cei care fac asta, vor putea primi amenzi ce pot ajunge până la 5.000 de lei.
E interzis să hrănești porumbeii!
Într-un sector al Bucureștiului, autoritățile au introdus sancțiuni severe pentru cei care continuă să hrănească porumbeii în spațiile publice. Această problemă, considerată o activitate ilegală, a devenit subiectul unor amenzi considerabile, cu sume semnificativ mai mari decât în alte orașe din țară.
În Timișoara, autoritățile au luat măsuri similare încă din anul 2022, anunțând că hrănirea porumbeilor pe domeniul public este interzisă. Poliția locală din oraș a impus amenzi cuantificate între 100 și 200 de lei pentru cei care nu respectă această regulă. Însă, în București, în Sectorul 6, amenzile sunt mult mai drastice, notează newsweek.ro.
5.000 de lei amenda pentru hrănitul porumbeilor, cea mai răspândită pasăre din Europa
Primăria Sectorului 6 a avertizat comunitatea pe pagina sa de Facebook cu privire la această problemă: „Poliția Locală a început o campanie de informare la nivelul asociațiilor de locatari pentru a informa președinții și administratorii de blocuri cu privire la responsabilitățile locatarilor și sancțiunile care pot fi date celor care hrănesc porumbeii. Dacă regulile de conviețuire civilizată nu sunt respectate și se găsesc gunoaie, resturi de pâine și alte deșeuri în grădină și în jurul blocului, poliția va da amenzi.”
Reprezentanții Primăriei Sector 6 mai spun pe pagina de Facebook: “Nu mai hrăniţi porumbeii!
Prin acţiunile voastre nu faceţi un bine, ba dimpotrivă! Se distruge mediul înconjurător, apare riscul de îmbolnăvire şi, nu în ultimul rând, este afectat procesul natural de procurare al hranei de către păsări”.
Prin aceste măsuri, Primăria Sectorului 6 urmărește promovarea unui mediu curat și civilizat, subliniind importanța respectării regulilor de conviețuire și a normelor de igienă în spațiile publice. În timp ce unii bucureșteni aplaudă inițiativa Primăriei, alții critică și spun: “Nimeni nu se gândește și la bietele păsări că nu au ce mânca. Ar trebui să aibă amenajate locuri speciale”.
Porumbeii sunt cele mai răspândite păsări din Europa. Există 15 subspecii. Rasele se împart pe categorii: pentru carne, porumbei voiajori, de ornament și jucători.