Dispar plățile cu cash în România? Ce a decis Guvernul?

de: Sorin Ionescu
05 10. 2023, 16:35
bani

Guvernul României a decis ca plățile cu bani cash să fie tot mai rare și în acest sens și-a asumat răspunderea pe un proiect de lege în Parlament. Astfel că, în următorii doi ani banii lichizi vor fi utilizați din ce în ce mai puțin pe piață. O măsură care a șocat populația în ultimele zile și a fost criticată de foarte mulți specialiști economici.

În această manieră, indivizii vor avea posibilitatea să achiziționeze produse în magazine, cu numerar, de până la suma de 5.000 de lei. Pentru achizițiile care depășesc acest prag, utilizarea cardului este obligatorie. În schimb, companiile vor fi limitate să efectueze tranzacții în numerar între ele, cu o valoare maximă de 1.000 de lei. Acest demers practic este menit să reducă circumstanțele în care se evită emiterea facturilor și se colectează fonduri în mod clandestin.

De exemplu, atunci când o persoană se deplasează la un magazin și achiziționează un frigider cu o valoare de până în 5.000 de lei, începând din ianuarie, va avea opțiunea de a plăti în numerar. Cu toate acestea, în cazul în care dorește să achiziționeze un produs mai costisitor, precum un smartphone de ultimă generație, va fi necesar să efectueze plata cu cardul sau prin transfer bancar pentru orice depășește această sumă limită de 5.000 de lei.

Este important de menționat că această limită va fi redusă la jumătate începând cu ianuarie 2025, când tranzacțiile în numerar vor putea fi realizate în cuantum de cel mult 2.500 de lei. De asemenea, există restricții și pentru plățile efectuate între două persoane fizice, cum ar fi în cazul vânzării unui autovehicul și încheierii unui contract de vânzare-cumpărare. În cazul în care valoarea unei mașini depășește suma de 10.000 de lei, plata va trebui să se efectueze prin transfer bancar, conform noilor reglementări. Lucrurile se complică și mai mult fiindcă din anul 2025, această sumă limită va fi redusă la 5.000 de lei.

Cu toate acestea, limitele sunt mult mai restrânse pentru tranzacțiile dintre entități juridice, adică între firme, deoarece autoritățile consideră că aici există riscul cea mai mare de evaziune fiscală. În aceste situații, plățile în numerar sunt acceptate doar până la limita maximă de 1.000 de lei. În cazul unui magazin de dimensiuni mici, de exemplu, care se aprovizionează de la un depozit de tip cash&carry, plafonul pentru plățile în numerar poate ajunge la 2.000 de lei ca maxim. De asemenea, proiectul legislativ interzice explicit practica de a împărți plățile în mai multe tranșe pentru a evita regulile stabilite.

În plus, companiile vor fi restricționate în privința sumelor de numerar pe care le pot deține în casierie la sfârșitul zilei, acestea neputând depăși 50.000 de lei. În cazul în care suma trece peste acest prag, autoritățile au dreptul de a confisca 25% din excedent.

Este important de menționat că în legislația curentă există deja limite pentru plățile în numerar, însă acestea sunt stabilite la nivelul de 10.000 de lei. Trebuie precizat că persoanele care doresc să efectueze depuneri în numerar de peste 10.000 de euro la bănci sunt obligate să furnizeze o declarație prin care să specifice originea fondurilor și chiar să prezinte documente doveditoare în acest sens.