Dezastru economic pentru România, după anunțul Ministerului Finanțelor
Ministerul Finanțelor a anunțat că deficitul bugetar a crescut semnificativ în primele nouă luni ale anului 2023, ajungând la 3,55% din Produsul Intern Brut (PIB), ceea ce reprezintă un total de 56,46 miliarde lei. Această cifră este în creștere față de deficitul de 41,70 miliarde lei, reprezentând 2,96% din PIB, înregistrat în aceeași perioadă a anului 2022.
Aceste cifre aduc în prim-plan o serie de schimbări și factori care influențează situația economică a României. Încasările din impozitul pe salarii și venituri au totalizat 29,92 miliarde lei, înregistrând o creștere semnificativă de 21,4% în comparație cu aceeași perioadă din anul anterior. Această creștere a fost determinată în principal de sporul în încasările din impozitul pe dividende, care a crescut cu 56,4%, și din impozitul pe veniturile din pensii, cu o creștere de 42,4%.
Execuţia bugetului general consolidat în primele nouă luni ale anului 2023 s-a încheiat cu un deficit de 56,46 miliarde lei, respectiv 3,55% din PIB faţă de deficitul de 41,70 miliarde lei, respectiv 2,96% din PIB aferent primelor nouă luni ale anului 2022. Veniturile totale au însumat 368,03 miliarde lei în primele nouă luni ale anului curent, în creştere cu 11% (an/an). Dinamica acestora a fost susţinută în principal de evoluţia încasărilor din impozitul pe salarii şi venit, contribuţii de asigurări, fonduri europene şi impozitul pe profit. Încasările din TVA au consemnat o dinamică pozitivă mai temperată, explicată atât de decelerarea bazei macroeconomice, cât şi de un nivel mai ridicat al restituirilor de TVA, a precizat Ministerul Finanţelor, potrivit News.ro.
Încasările aferente declarației unice au înregistrat, de asemenea, o dinamică pozitivă, cu o creștere de 11,2%. Totuși, veniturile din impozitul pe salarii au înregistrat un avans mai mic, de 10,6%, sub evoluția fondului de salarii din economie, care a crescut cu 15,3%. Această dinamică a fost influențată de extinderea facilităților pentru salariații din construcții, în sectorul agricol și industria alimentară, precum și de noile măsuri fiscale privind deducerile personale introduse prin Ordonanța de Urgență nr. 16/2022, care prevede neimpozitarea sumei de 200 lei/lună pentru salariații care primesc salariul minim brut.
În acest context, este important să se ia în considerare strategii fiscale și economice adecvate pentru a contracara creșterea deficitului și pentru a menține stabilitatea economică a țării. Evoluția viitoare a economiei României va depinde în mare măsură de modul în care se vor aborda aceste provocări financiare și fiscale.
Foto: capital.ro