Biserica Ortodoxă Română este, din nou, în centrul unui scandal. Un preot din satul clujean Tăuţi ar fi refuzat să oficieze slujba de înmormântare, pretinzând membrilor familiei îndoliate să-şi ceară iertare pentru modul în care a fost tratat. După ce a primit scuzele de rigoare, acesta a pretins să-i fie pupate mâinile. Totuși, de unde vine obiceiul să pupăm mâna preotului?
Scandalul dintre preot și familia îndoliată a plecat de la taxa pentru locul de veci, de 5.000 de lei, pe care familia nu o plătise. La final, preotul a pretins să-i fie sărutate mâinile, scrie adevarul.ro. Totuși, de unde vine acest obicei?
Conform site-ului doxologia.ro, sărutarea mâinii preotului nu este sărutare obişnuită, ci este, după cuvântul apostolului Pavel, o sărutare sfântă. Totodată, explicația gestului îl dă Sfântul Ioan Gură de Aur: “Ştiţi de ce sărutăm mâna preotului? Pentru că mâna preotului ne dă ceea ce nici o altă mână de muritor nu ne poate da, Sfânta Împărtăşanie!”.
Conform reprezentanților BOR, gestul de a săruta mâna unui preot ar trebui să fie unul uman şi creştinesc. Acest gest ar trebui să fie o bucurie și nicidecum, credincioșii să se simtă umiliți.
“De ce sărutăm la sfârșitul slujbei mâna preotului? Fiindcă prin ea acea mână, lucrează Dumnezeu în viețile noastre”, a explicat pentru infospot.ro un preot ce are parohie în București.
Conform specialiștilor în religie, în vechime exista practica venerării prin sărutare şi a picioarelor episcopului, pornind de la paradigma evanghelică.