Principala grijă la nivel mondial din ultimele zile este pandemia COVID-19. Toată lumea este îngrijorată, însă nu este foarte clar ceea ce se poate face pentru a limita riscurile.
Specialiștii și cei din guvern recomandă și insistă ca oamenii să respecte trei măsuri individuale de responsabilitate: spălarea frecventă a mâinilor, distanțarea socială și purtatul măștii în spațiile închise și în cele aglomerate.
În România, numărul de cazuri de COVID-19 a crescut îngrijorător în ultimele săptămâni și cu toate acestea tot mai puțini oameni poartă mască în magazine și alte locuri unde ar trebui să poarte.
Românii care nu poartă mască nu cred în acest virus respirator care a afectat toată lumea, aceștia invocând diferite teorii, una dintre cele mai celebre fiind că virusul se transmite prin antenele 5G sau cipuri pe care omul de afaceri Bill Gates le vrea implantate în oameni pentru a deține controlul absolut.
Alții consideră că este o gripă obișnuită și nu reprezintă un pericol, deși medicii atenționează că este mai mult de atât. Din acest motiv, recomandarea specialiștilor este ca informațiile legate de acest virus să fie luate din surse sigure și obiective.
Un alt motiv pentru care românii nu poartă mască este că aceasta ar dăuna, nu te protejează ba chiar te poți îmbolnăvi din cauza ei. Epidemiologii spun că masca îți poate salva viața sau o poate salva pe a altora asta din cauza faptului că poți fi asimptomatic și deși tu nu prezinți semne ale bolii cel de lângă tine poate avea un sistem imunitar deficitar și se poate infecta mult mai ușor și poate chiar fi chiar grav afectat.
Într-un reportaj făcut de reporterii de la digi24.ro, oamenii au spus că nu poartă mască pentru că ei oricum evită contactul cu alte persoane sau că le este dificil din cauza faptului că sunt purtători de ochelari și respirând aceștia se aburesc. Pentru a fi utilă, masca trebuie așezată corect pe față acoperind și nasul și gura.
Există măști chirurgicale (BFE1, BFE2 și Type R) care protejează de picături, dar nu și de aerosoli și trebuie schimbate des. Acestea, în general, nu trebuie refolosite. De asemenea, respiratoarele de tip FFP2 și FFP3 sunt recomandate celor care lucrează cu pacienți cu COVID-19. Sunt dificil de montat și nu asigură protecție dacă sunt montate greșit. În lipsa acestora este utilă și cea textilă, cu cât materialul este mai dens, cu atât protejează mai bine.
Foto: Pexels.com