Donarea de sânge în scopuri terapeutice este un gest umanitar, benevol, neremunerat și anonim. Recoltarea și conservarea de sânge și de plasmă se fac conform instrucțiunilor Ministerului Sănătății, numai sub supraveghere și responsabilitate medicală.
Conform Centrului de Transfuzie Sanguină București, pentru a deveni donator de sânge trebuie să fie îndeplinite următoarele condiţii:
– vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
– greutate peste 50Kg
– puls regulat, 60 -100 bătăi/minut.
– tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
– să nu fii suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale
– femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
– să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării
– sa nu fii sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune,boli de inima,boli renale,boli psihice,boli hepatice,boli endocrine
Pe lângă regulile amintite mai sus există și alte reguli pentru acceptarea unei persoane să doneze sânge: fără piercinguri, fără tatuaje cu cel puțin șase luni înainte de donare pentru că sunt considerate posibile căi de transmitere a infecțiilor prin sânge.
„Indiferent de zona în care se aplică tatuajul, persoana respectivă poate să doneze sau să preia activitatea de donare de sânge/componente sanguine doar după șase luni din data aplicării acestora și numai după efectuarea testului NAT pentru virusul hepatic B și C, care la rândul său va fi unul negativ. Adică nu va fi depistat virusul hepatic viral B sau C”, a comunicat pentru Sputnik Moldova șefa Centrului de Transfuzie a Sângelui.
Dacă în urma analizelor, sângele este sănătos, se pot salva chiar și trei vieți, pentru că în laboratoare, specialiștii pot separa următoarele:
– celule roșii (se folosesc mai ales la intervenții chirurgicale și sunt ‘bune’ până la 35 de zile de la recoltare);
– trombocite (sunt ‘bune’ până la 5 zile de la recoltare și pot ajuta la tratamentul bolnavilor de cancer și leucemie);
– plasmă (congelată, poate fi folosită până la 12 luni și este cel mai des utilizată în accidente și traume, arsuri).
Conform sieudonez.ro, nu există niciun risc în procesul de donare pentru donator pentru că în laboratoare și în centrele de transfuzii, în procesul de recoltare, se utilizează doar ustensile și obiecte sanitare cu unică folosință. Pentru primitor, riscurile sunt înlăturate pentru că fiecare cantitate de sânge recoltată este testată din toate punctele de vedere, iar dacă nu este conform, sângele este incinerat.
O persoană poate să doneze în orice Centru Județean de Transfuzii din fiecare județ.
Foto: Pexels.com