Președintele Klaus Iohannis a pășit pe pământ african luni seara, începând o vizită oficială de trei zile în Kenya, eveniment ce a fost amplu mediatizat de presa din zonă. Cu o primire călduroasă și ceremonioasă, șeful statului român și Prima Doamnă Carmen Iohannis au fost întâmpinați de miniștrii Eliud Owalo și Peninah Malonza, conform informațiilor furnizate de Kenya Broadcasting Corporation (KBS).
„În prezența ministrului pentru Economie Digitală Eliud Owalo, am avut deosebita onoare de a-i primi pe Excelența Sa, Președintele Klaus Iohannis al României, și pe Prima Doamnă Carmen Iohannis, aflați într-o vizită oficială. Karibuni Kenya!”, a scris ministra pentru Dezvoltare Regională, Peninah Malonza, într-o postare publicată pe contul X/Twitter.
Ministrul pentru Economie Digitală, Eliud Owalo, a subliniat importanța vizitei, numind-o o “vizită de stat” care se va întinde pe o perioadă de patru zile. Pe rețelele sociale, oficialii guvernamentali kenyeni au distribuit imagini de la sosirea cuplului prezidențial român, marcând astfel începutul unei colaborări ce se anunță a fi fructuoasă în domeniile comerțului, investițiilor și educației.
„Punctul central al zilei de joi îl reprezintă o vizită la Liceul de fete Uthiru, ceea ce subliniază angajamentul României în materie de educație și dezvoltare a tineretului”, a specificat Sam Terriz, oficial în administrația de la Nairobi. Vizita în Kenya marchează primul contact cu Africa, la cel mai înalt nivel politic și diplomatic, al unui președinte al României în ultimii 30 de ani.
Un moment deosebit în cadrul acestei vizite a fost decorarea președinților din Republica Kenya, Republica Unită Tanzania, Republica Cabo Verde (Republica Capului Verde) şi Republica Senegal cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Colan. Klaus Iohannis a semnat personal decretele în acest sens, exprimând astfel “înaltă apreciere pentru contribuția excepțională avută la dezvoltarea relațiilor de prietenie și colaborare” între România și cele patru state africane.
Programul oficial al vizitei prezidențiale include întâlniri de consultări politice, semnarea de documente oficiale privind mediul și cooperarea politică, dar și participarea la inaugurarea Casei Națiunilor Unite din Senegal. Președintele Iohannis are, de asemenea, planificate întâlniri cu studenții africani care au studiat în România, subliniind astfel legăturile educaționale și culturale între cele două țări.
În concluzie, vizita istorică a președintelui Klaus Iohannis în Africa nu doar consolidează relațiile diplomatice, dar și deschide noi perspective în colaborarea pe multiple planuri între România și țările africane vizitate. Este un pas semnificativ în direcția promovării dialogului intercultural și a consolidării legăturilor de prietenie între continentul european și cel african.
Trebuie precizat că președintele Klaus Iohannis a fost destul de plimbăreț în ultimul său mandat, reușind cu ”mari eforturi” să ajungă în America de Sud, America de Nord, Asia și acum în Africa. Călătoria apei continentul african pare mai mult una de relaxare, având în vedere că Administrația prezidențială nu a dat mari detalii despre scopul acestei vizite.
Foto: digi24.ro și cotidianul.ro