Dunărea este al doilea fluviu ca mărime din Europa și la întâlnirea sa cu Marea Neagră formează una dintre cele mai frumoase delte din Europa şi chiar din lume.
În Delta Dunării întâlnim o mare diversitate de peisaje: canale, gârle, lacuri cu apă dulce. Cei care vizitează delta găsesc mlaştini, litoral, grinduri, păduri subtropicale, chiar și dune de nisip ce dau aspectul de deşert. Toate acestea oferă condiţii de viaţă bune pentru un număr mare de specii de plante şi animale.
Conform ddbra.ro, Delta Dunării a intrat în patrimoniul mondial al UNESCO în 1990, fiind clasificată ca rezervație a biosferei la nivel național în România și ca parc național în taxonomia internațională a Uniunii internaționale pentru conservarea naturii.
Travel Guide România scrie despre aceste zone că sunt strict interzise pentru a nu deranja păsările care au cuibul acolo:
În Sacalin–Zătoane cu o suprafață de 21 410 ha întâlnim chire de mare. Aceast zonă se poate vizita cu o barcă cu viteză redusă și debarcarea pe uscat este interzisă.
Cea mai mare colonie de pelicani comuni din Europa o întâlnim în Roșca–Buhaiova (9 625 ha). Intrarea în această zonă este interzisă.
Gâsca cu gât roșu, pelicanii, rațele și călifarii îi putem hrăni când faci un popas în Periteașca–Leahova, zona ce se întinde pe 4 125 ha.
Pădurea Letea (2 825 ha) este cea mai nordică pădure subtropicală din Europa, pe teritoriul acesteia întâlnindu-se mai multe specii rare de orhidee și multe păsări care preferă zonele terestre și sărăturile.
Alte zone sunt: Lacul Răducu (2 500 ha), Pădurea Caraorman (2 250 ha), Grindul Chituc (2 300 ha), Grindul Lupilor (2 075 ha), Vătafu – Lunguleţu (1 625 ha), Lacul Potcoava (625 ha), Istria -Sinoie (400 ha), Lacul Rotundu (228 ha), Capul Doloşman (125 ha), Insula Ceaplace (117 ha), Lacul Nebunu (115 ha), Lacul Belciug (110 ha), Sărături Murighiol (87 ha), Insula Popina (98 ha), Arinişul Erenciuc (50 ha)
Lacul Nuntași care se întindea pe o suprafață de 850 ha a secat și în locul lui este un deșert. Din cauza secetei din ultimii ani care a afectat zona Dobrogei, apele lacului s-au evaporat și au lăsat în urmă imaginea unui loc deprimant.
Specialiştii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării au declarat că nu este prima dată când acest lac seacă, iar motivul pentru care a secat complet este că nu au fost curățate canalele care asigură tranzitarea apei din alte două lacuri (Sinoe şi Histria) şi Lacul Nuntași.
Bogdan Bola, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, a declarat pentru adevarul.ro că „în mai puţin de două luni a secat în proporţie de 95%. Condiţiile climatice semiaride determină o evaporaţie mai ridicată, care, asociate cu lipsa unui aport subteran de apă dulce, a dus la acumularea de săruri, cu calităţi balneo-terapeutice”. Din cauza acestui lucru, fauna și flora au fost afectate în mare parte, însă se încearcă refacerea ecosistemului prin măsuri la care se lucrează în momentul de față.