Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a semnat decretul pentru redeschiderea fostei bazilici Sfânta Sofia din Istanbul pentru rugăciunile musulmane, transmite AFP, preluată de Agerpres.
Un tribunal turc a anulat un decret guvernamental din anul 1934 prin care Sfânta Sofia a fost transformată în muzeu, deschizându-se, astfel, calea pentru transformarea stabilimentului în moschee, în ciuda protestelor venite dinspre Grecia, Statele Unite, Rusia și UNESCO.
Erdogan a făcut publică decizia printr-o postare pe contul personal de Twitter: „S-a decis că Sfânta Sofia va fi plasată sub administrarea Diyanet (n.n. – Autoritatea pentru afaceri religioase) şi va fi redeschisă rugăciunilor”.
Transformarea catedralei Sfânta Sofia în lăcaş de cult musulman reprezintă o măsură pe care președintele turc Recep Erdogan, un politician conservator islamist, o susţine de mai mulţi ani.
El a adăugat că Turcia şi-a exercitat dreptul de suveranitate transformând-o în moschee şi va interpreta criticile aduse acestei mişcări drept un atac la independenţa ţării.
Șeful statului turc a declarat că Sfânta Sofia va rămâne deschisă rugăciunilor musulmanilor, creştinilor şi străinilor.
Papa Francisc s-a declarat „extrem de afectat” de decizia luată de Turcia de a converti în moschee fosta bazilică Sfânta Sofia.
„Gândurile mele se îndreaptă acum către Istanbul. Mă gândesc la Sfânta Sofia și sunt profund îndurerat”, a spus Suveranul Pontif în timpul slujbei Angelus care a avut loc duminică în Piața San Pietro din Roma.
La rândul lor, Statele Unite ale Americii s-au declarat „dezamăgite” de schimbarea statutului de muzeu al fostei catedrale în cel de moschee șiu au cerut autorităţilor turce să garanteze accesul egal pentru toţi vizitatorii.
Decizia Turciei a fost primită la Atena drept o „provocare”. Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a condamnat „cu cea mai mare fermitate decizia instanţei turce” În afară de „impactul său asupra relaţiilor greco-turce, această alegere afectează relaţiile dintre Ankara și Uniunea Europeană, UNESCO şi comunitatea mondială”, a mai spus primul ministru elen pentru AFP, citată de News.ro.
Operă arhitecturală majoră, Sfânta Sofia a fost construită în secolul al VI-lea de către bizantini, care îşi încoronau aici împăraţii. Bazilica este un sit inclus în patrimoniul mondial UNESCO şi una dintre principalele atracţii turistice din Istanbul.
Convertită în moschee de către otomani în anul 1453, după cucerirea Constantinopolului, catedrala a fost transformată în muzeu în 1934 de către părintele Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk, care a dorit „să o ofere umanităţii”.
Sultanul Mehmet, cunoscut și sub numele de Fatih „Cuceritorul”, a chemat în oraş, chiar şi din îndepărtata Grecie, miniștri din toate religiile comunităților din Constantinopol, garantând libertatea de cult și inaugurând o eră a toleranței, care a fost recunoscută de istorici.