Cardul de sănătate devine obligatoriu începând cu 1 iulie pentru unele servicii medicale

de: Morcovescu Ana-Maria
01 07. 2020, 14:58
Ibm3

Începând cu data de 1 iulie 2020, cardul de sănătate devine obligatoriu pentru spitalizarea continuă şi de zi, pentru serviciile paraclinice, precum RMN-ul sau ecografia, și pentru eliberarea medicamentelor de la farmacie.

Cardul nu va mai fi necesar la medicul de familie şi la medicul din ambulatorul de specialitate și nici pentru serviciile de urgență.

Pe perioada stării de urgență, în asistența medicală primară s-a instituit consultația la distanță pentru afecțiuni respiratorii acute, subacute sau alte manifestari clinice sugestive pentru infecția cu Covid-19, care poate fi realizată prin orice mijloace de comunicare.
Medicul de familie a înregistrat consultațiile medicale la distanță în fișa pacientului și în registrul de consultații, cu indicarea mijlocului de comunicare utilizat și a intervalului orar în care acestea au fost efectuate.

Conforme știripesurse.ro, pacienții vor avea nevoie de cardul de sănătate la medicul de familie şi la policlinică începând cu data de 30 septembrie. Până atunci, medicii de familie și cei din policlinici vor oferi românilor consultații de la distanță.

„Această consultaţie la distanţă este acordată de medicul specialist sau de către medicul de familie dacă acesta consideră că poate fi acordată la distanţă. Dacă medicul consideră că pacientul trebuie să vină în cabinet pentru o consultaţie, este decizia medicului. Dacă în urma acestor consultaţii pacientul primeşte o prescripţie medicală, fie ea şi online, pacientul trebuie să valideze cu cardul primirea acestor medicamente”, a declarat purtătorul de cuvânt al CNAS, Mihaela Tănase.

În farmacie, medicamentele vor putea fi ridicate de către pacienți sau de cei care au calitatea de împuternicit doar pe baza cardului de sănătate, nefiind, însă, nevoie și de buletin.

Ce este Cardul Național de Asigurări de Sănătate?

Cardul Național de Asigurări de Sănătate este un card cu cip care conține un circuit integrat cu microprocesor. Acest card asigură accesul pacienților asigurați la servicii medicale și farmaceutice pe teritoriul României și la validarea serviciilor medicale efectuate de către furnizorii de servicii medicale și farmaceutice (cabinet de medicină primară, spital, ambulatoriu, laborator, farmacii) pe baza cărora li se vor deconta serviciile medicale efectuate din fondul de asigurări sociale de sănătate.