Începând cu anul 2024, autovehiculele de transport internaţional de marfă şi persoane cu o masă mai mare de 3,5 tone vor fi obligate să trebuie să înlocuiască tahografele analogice şi digitale cu tahografe inteligente de tip SMT2. O măsură pentru care șoferii sau patronii vor scoate bani serioși din buzunar.
Vești mai puțin bune pentru cei care dețin autovehicule de transport internaţional de marfă şi persoane cu o masă mai mare de 3,5 tone. Începând cu anul nou, RAR a anunțat că tahografele analogice şi digitale trebuie înlocuite cu tahografe inteligente de tip SMT2. RAR a adăugat că are capabilitatea tehnică de a autoriza agenţii economici care efectuează montarea şi verificarea de tahografe inteligente (Smart 2), în conformitate cu noile prevederi europene, scrie agerpres.ro.
Categoriile de autovehicule pe care acestea vor fi montate sunt cele de transport marfă, autocarele, microbuzele şi autobuzele. Începând cu 21 august 2023, toate vehiculele nou înmatriculate erau obligate să fie echipate cu un nou tahograf inteligent – generația 2 (SMT2).
Conform profesioniștilor din domeniu, tahografele smart comunică prin sateliţi poziţionarea autovehiculelor, marcând automat trecerea frontierelor între statele-membre ale Uniunii Europene (UE), dar şi activitatea de încărcare/descărcare a vehiculelor. Acest lucru vine în sprijinul autorităților de control în trafic care vor putea descărca instant datele din tahografe (compatibilitatea dispozitivului, inspecţia tehnică a acestuia, prezenţa şi valabilitatea cardului de şofer) fără să mai oprească autovehiculele, astfel încât conducătorii auto să câştige timp de condus.
Conform oficialilor RAR, legea prevede că timpul de rulare nu poate depăşi nouă ore, cu 45 de minute de pauză o dată la patru ore şi jumătate, alternând cu 11 ore de odihnă.
Tahografele inteligente nu sunt deloc ieftină. Prețul unui astfel de aparat poate să înceapă de la 3.500 de RON și poate ajunge până la 6000 de RON.