Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD) a anunțat extinderea Programului Operațional Incluziune și Demnitate Socială prin oferirea de vouchere de 7.000 de euro pentru tehnologia asistivă. Această inițiativă semnificativă a fost dezvăluită de președintele ANPDPD, Monica-Violeta Solomie, în cadrul unei conferințe de presă, reprezentând o veste excelentă pentru cei care se confruntă cu handicap.
Până în prezent, aproximativ 3.200 de persoane cu dizabilități au beneficiat de vouchere în valoare de 5.000 de euro, în cadrul programului ANPDPD, pentru a achiziționa tehnologie asistivă. Aceste vouchere au fost un pas semnificativ în direcția facilitării accesului persoanelor cu dizabilități la tehnologia asistivă necesară pentru a depăși obstacolele legate de mediul înconjurător, comunicare și acces la informații. Cu toate acestea, ANPDPD se angajează să extindă programul și să mărească valoarea voucherelor la 7.000 de euro, într-un efort de a răspunde nevoilor în continuă schimbare ale comunității cu dizabilități.
Una dintre direcțiile majore ale extinderii programului este lărgirea gamei de tehnologie asistivă, astfel încât aceasta să fie accesibilă atât copiilor, cât și adulților cu dizabilități, inclusiv celor care sunt activi pe piața muncii sau se apropie de vârsta pensionării. Președintele ANPDPD, Monica-Violeta Solomie, a subliniat importanța sprijinirii persoanelor cu dizabilități în eforturile lor de a-și găsi și menține un loc de muncă. Cu toate că s-a constatat că adaptarea locurilor de muncă pentru acești oameni rămâne un aspect mai puțin dezvoltat, doar cinci angajatori la nivel național solicitând finanțare pentru această măsură, proiectul a fost considerat un succes, deoarece a furnizat vouchere pentru tehnologie asistivă, esențiale pentru persoanele cu dizabilități.
Persoanele cu dizabilități constituie un grup extrem de vulnerabil în societatea românească, numărând aproximativ 1.000.000 de indivizi. Aceștia se confruntă nu doar cu propria dizabilitate, ci și cu condiții de trai precare, lipsa accesului la educație, șomajul, locuințe precare și alte provocări majore. ANPDPD se dedică oferirii de sprijin și soluții pentru îmbunătățirea calității vieții lor.
De asemenea, ANPDPD a subliniat importanța prevenirii instituționalizării și a implementării unor soluții rapide și eficiente pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilități în găsirea și menținerea unui loc de muncă. Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială va include un stimulent de inserție în muncă, cu scopul de a facilita accesul acestor persoane pe piața muncii. Această inițiativă semnificativă reprezintă un pas important spre asigurarea că persoanele cu dizabilități au șansa de a-și îmbunătăți calitatea vieții și de a contribui în mod activ la societate.
Foto: Depositphotos.com